No cure no pay toegestaan voor letselschadezaken vanaf 2014

De Orde van Advocaten heeft op 26 juni 2013 bekendgemaakt dat advocaten op het gebied van letselschade vanaf volgend jaar mogen werken op basis van het no cure no pay-systeem. Het no cure no pay- systeem houdt in dat mensen hun raadsman alleen hoeven te betalen als zij een zaak winnen.

Er mag worden afgesproken dat de advocaat bij het uitblijven van resultaat geen honorarium in rekening brengt bij het slachtoffer. Daartegen over staat dat de …

Lees verder
letselschade advocaat

Opgelopen schade voor derden

In beginsel heeft alleen degene die letselschade heeft opgelopen zelf recht op schadevergoeding. Toch kunnen ook derden, zoals familieleden of de werkgever, schade lijden. Soms kunnen zij gemaakte kosten verhalen op het slachtoffer.

Kosten ten behoeve van het slachtoffer: verplaatste schade

Het gaat dan om kosten die de derde ten behoeve van hem maakt, terwijl het slachtoffer, had hij zelf deze kosten gemaakt, dan de kosten kan verhalen op degene die aansprakelijk is voor de letselschade.  Dit …

Lees verder
letselschade

Letselschade en schadeberekening

Een slachtoffer van letselschade kan door minder werken schade lijden omdat hij minder inkomen heeft. Die schade wordt netto berekend. Er wordt een vergelijking gemaakt van het inkomen zonder en met ongeval. Voor een korte periode is dat redelijk in te schatten. Als de schade voor meerdere jaren moet worden berekend, spelen ook de fiscale regels een belangrijke rol.

Aanpassing inkomstenbelasting bij letselschade

De regering is voornemens om de fiscale regels aan te passen. Daartoe is een …

Lees verder

Naaste omstanders en schadevergoeding

Een ongeval heeft niet alleen een grote impact op het leven van het slachtoffer zelf. Ook omstanders zijn vaak nauw betrokken bij de zorg van het slachtoffer. Zij verlenen mantelzorg, huishoudelijke hulp, verzorgen het bezoek en zijn betrokken bij allerhande beslissingen.

Verplaatste schade 

De wet maakt het mogelijk dat ook de kosten van omstanders voor vergoeding in aanmerking komt. Het gaat hier om een beperkt aantal derden.

Artikel 6:107 BW biedt betrokkenen recht op vergoeding van kosten die …

Lees verder
letsel bij kinderen

Geweld op de werkvloer

Een werkgever kan onder omstandigheden aansprakelijk zijn voor de fout die haar ondergeschikte aan een derde toebrengt.

In een deelgeschil bij de rechtbank Rotterdam diende de rechter te bepalen of de Staat aansprakelijk is voor schade die een werknemer van Defensie aan een derde (de verzoeker) heeft toegebracht door fysiek geweld te gebruiken.

Werknemer gebruikt geweld

De verzoeker had in deze zaak zijn wapen in de kluis gelegd, hoewel hij wist dat dit niet tot zijn bevoegdheid hoorde. …

Lees verder