letselschade

Letselschade door een bedrijfsongeval

Het arbeidsrecht kent twee mogelijke grondslagen voor aansprakelijkheid van de werkgever voor werkgerelateerd letsel: artikel 7:658 BW en artikel 7:611 BW.

De zorgplicht van de werkgever bij letselschade

Artikel 7:658 BW bevat de zorgplicht van de werkgever voor veilige en gezonde arbeids-omstandigheden. Dit artikel legt op de werkgever de verplichting om de arbeid en werkplek van de werknemer zo te organiseren dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden geen letselschade lijdt.

Artikel 7:658 BW vestigt een …

Lees verder
letselschade Utrecht

Letselschade veroorzaakt door dieren

Niet alleen mensen kunnen letselschade bij een ander teweegbrengen, ook dieren kunnen hiervan de oorzaak zijn. Doet dit zich voor, dan rijst de vraag of er iemand voor deze schade aansprakelijk is.

Risicoaansprakelijkheid letselschade dier

De wet roept een risicoaansprakelijkheid voor door dieren veroorzaakte letselschade in het leven. Dit betekent dat de bezitter van het dier, meestal de eigenaar, aansprakelijk is voor de schade, ook al heeft de bezitter niets met de gedraging te maken gehad. Hierbij …

Lees verder

Gedragscode openheid medische incidenten

De gedragscode openheid medische incidenten (GOMA) is in 2010 opgesteld door de wetenschap, de advocatuur, de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), medische adviseurs, vertegenwoordigers van patiënten, rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekeraars. De gedragscode geeft aanbevelingen voor de behandeling van medische beroepsfouten en de omgang met incidenten.

Onvoldoende openheid en transparantie

Een veel gehoorde klacht in de medische zorg is dat er onvoldoende openheid en transparantie is bij een behandeling. Volgens de gedragscode openheid medische incidenten is transparantie …

Lees verder
letselschade Utrecht

Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken

Wanneer een persoon letselschade oploopt door gebrekkige zaken, kan daar in sommige gevallen iemand verantwoordelijk voor worden gehouden.

Aansprakelijke eigenaar of aansprakelijke producent

De aansprakelijke partij kan bijvoorbeeld de eigenaar van de zaak zijn. Ook als u het product te leen heeft van de eigenaar kan deze onder omstandigheden aansprakelijk zijn.

Wanneer het gebrek al bestond op het moment dat deze door de producent in het verkeer is gebracht, bijvoorbeeld wegens onjuiste constructie, is de producent vaak degene die …

Lees verder