letselschade

Letselschade na een ongeval: wat kunt u doen?

Als u betrokken bent geraakt bij een ongeval en daarbij letselschade heeft opgelopen, kan er veel op u afkomen.

Zo kunt u te maken krijgen met de huisarts of het ziekenhuis, onverwachte medische rekeningen die betaald moeten worden, ziekmelding op het werk en meer.

Een letselschade advocaat kan veel zaken voor u uit handen nemen, zoals het contact opnemen met de wederpartij. Ook kan uw belangenbehartiger een voorschot regelen bij de verzekeraar, zodat u de rekeningen kunt …

Lees verder
letselschade advocaat

Letselschade door blootstelling aan PUR

In de actualiteiten is recentelijk veel aandacht besteed aan gezondheidsklachten die mogelijk zijn ontstaan door blootstelling aan PUR-isolatie. Volgens de laatste berichtgevingen zouden er 500 mensen klachten hebben gekregen, nadat zij in aanraking zijn gekomen met PUR. Naast medewerkers uit de isolatie-branche ondervinden ook bewoners gezondheidsklachten.

TNO-onderzoek NAAR PUR-isolatie

Vanwege deze verontrustende berichten heeft de politiek en de media aandacht besteed aan de gevaren van PUR. Ook is er door TNO onderzoek verricht over de mogelijke risico’s …

Lees verder
letselschade Utrecht

Letselschade door golfbal

Rechtbank Amsterdam 3 oktober 2013, HA RK 12-406, Deelgeschil aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid en letselschade bij sport en spel

Wanneer letselschade ontstaat tijdens sport- en spelsituaties geldt een zogenaamde ‘verhoogde aansprakelijkheidsdrempel’. De rechtbank Amsterdam heeft hierover zeer recentelijk uitspraak gedaan in een deelgeschil.

Toedracht van letselschade

Tijdens een golftoernooi is een deelnemer in zijn gezicht geraakt door een golfbal, waarbij hij ernstig oogletsel heeft opgelopen. Het slachtoffer liep naar een hole toen hij in het gezicht werd geraakt. Het slachtoffer stelt …

Lees verder
letselschade advocaat

Letselschade bij een verkeersongeval

Bij een verkeersongeval met letselschade is naast een motorrijtuig veelal een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer betrokken. Het bijzondere regime van artikel 185 Wegenverkeerswet (WVW) is bij deze ongevallen van toepassing.

De grondslag voor aansprakelijkheid bij een verkeersongeval

De aansprakelijkheid van artikel 185 WVW neigt naar een risicoaansprakelijkheid. Het betreft een vergaande aansprakelijkheid die in de loop van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw voornamelijk in de rechtspraak van de Hoge Raad tot ontwikkeling is gekomen.

De eigenaar/houder van het voertuig …

Lees verder
goed hulpverlenerschap

Goed hulpverlenerschap en medische aansprakelijkheid

Volgens artikel 7:453 BW moet een hulpverlener bij zijn werkzaamheden de zorg van een goede hulpverlener in acht nemen.

De algemene definitie van goed hulpverlenerschap is:
“hij [de hulpverlener] moet die zorg betrachten die van een redelijk bekwame vakgenoot onder vergelijkbare omstandigheden mag worden verwacht.”
Hieruit blijkt dat de hulpverlener moet handelen in overeenstemming met de professionele standaard. Daarbij is vooral van belang wat binnen de beroepsgroep gebruikelijk is. De stand van de wetenschap is maar beperkt van …

Lees verder
letselschade advocaat

Vaststellen van smartengeld

Wanneer iemand letsel heeft opgelopen na een ongeval, kan in veel gevallen de opgelopen schade op een ander, de aansprakelijke, verhaald worden.

De wet zegt dat wanneer er een wettelijke plicht bestaat tot schadevergoeding, zowel vermogensschade als ‘ander nadeel’ vergoed moet worden.

Vermogensschade

De omvang van de vermogensschade wordt over het algemeen bepaald door het verschil tussen de financiële situatie zoals deze zou zijn geweest zonder schadeveroorzakende gebeurtenis en de werkelijke financiële situatie na de gebeurtenis vast te …

Lees verder