letselschade Utrecht

Vrije advocaatkeuze en gevolgen voor verzekerden

Op 7 november heeft het Europees Hof van Justitie bepaald dat mensen met een rechtsbijstandsverzekering vrije advocaatkeuze hebben.

Gevolgen vrije advocaatkeuze

Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor zowel verzekerden als verzekeraars.  Volgens het Verbond van Verzekeraars komt hiermee de verzekerde rechtshulp in het gedrang. Verzekeraars behandelen naar eigen zeggen jaarlijks ongeveer 400.000 zaken, waarmee de verzekeraars voor veel mensen die een advocaat meestal niet kunnen betalen, een belangrijke toegang tot het recht vormen.

Verzekeraars zullen waarschijnlijk veel vaker …

Lees verder
letselschade advocaat

AOV en letselschade

Een exploitant van een agrarisch uitzendbureau heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten bij Interpolis. De exploitant is verzekerd voor zijn eigen werk.

De exploitant heeft in 2002 zijn werk gestaakt, aanvankelijk met rugklachten en hoofdpijn, en heeft zich ziek gemeld bij Interpolis. Bij onderzoek werden psychische klachten van depressieve aard geconstateerd.

De exploitant heeft vervolgens zijn bedrijf gestaakt. De psychiater en zenuwarts achtten de exploitant volledig arbeidsongeschikt. Interpolis heeft vervolgens een uitkering van 100% verstrekt op basis van …

Lees verder
letselschade Utrecht

Vrije advocaatkeuze voor rechtsbijstandverzekerden

Op 7 november heeft het Europees Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan: mensen met een rechtsbijstandsverzekering hebben vrije advocaatkeuze bij een juridisch geschil.

Het ging in deze zaak om een verzekerde die zijn voormalige werkgever wenste aan te spreken voor schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag.

Hoewel bijstand van een advocaat hier niet verplicht was, wilde de verzekerde dat de rechtsbijstandsverzekeraar (hier: Das) hem een zelf uitgekozen advocaat vergoedde om zijn ontslag aan te vechten. De verzekeraar …

Lees verder