letselschade

Werkgever aansprakelijk verkeerde inlichtingen over WW-uitkering

Het Hof Den Bosch heeft onlangs bepaald dat een  werkgever aansprakelijk is voor de gevolgen van het verstrekken van verkeerde inlichtingen over het recht op een WW-uitkering  aan een werkneemster.

Verkeerde voorlichting werkgever

Het ging in deze zaak om een pedagogisch medewerkster bij een kinderopvang die een tijdelijke arbeidsovereenkomst met haar werkgever had gesloten. De werkgever wilde de overeenkomst na drie maanden weer beëindigen wegens bedrijfseconomische redenen: er was een terugloop van het kinderaantal.

Toen de werkneemster aan …

Lees verder
letselschade

Tuchtcollege en tuchtrecht, wat kunt u ermee?

Het medisch tuchtcollege is een vorm van tuchtrecht dat als doel heeft het bewaken van de kwaliteit van beroepsgroepen in de gezondheidszorg. De beroepen die onder dit tuchtrecht vallen zijn: fysiotherapeuten, apothekers, artsen, tandartsen, gezondheidspsychologen, psychotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen.
Er bestaan in Nederland vijf regionale tuchtcolleges in: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Zwolle. Het tuchtcollege bestaat zowel uit juristen als medici.

Wie kan er klagen bij het tuchtcollege?

Er zijn meerdere partijen die kunnen klagen bij het …

Lees verder
dienstverlening letselschade

Faro-vliegramp zitting tegen De Staat: nieuwe feiten

Nadat op maandag 13 januari 2014 de rechtszitting tegen Martinair heeft plaatsgevonden, waren op maandag 20 januari 2014 alle partijen aanwezig bij de rechtszitting bij de rechtbank in Den Haag.

Tijdens deze zitting stond het handelen van de Raad voor de Luchtvaart centraal.

Nieuwe feiten over de Faro-ramp

Kern van het betoog van de slachtoffers was dat de Raad voor de Luchtvaart een aantal feiten heeft verzonnen en een aantal feiten heeft verdraaid. Hiervan hebben de slachtoffers diverse …

Lees verder
letselschade

Schade van jeugdigen: Verlies van arbeidsvermogen

Voor jeugdigen geldt net als bij volwassenen het recht van volledige schadevergoeding. Hoe wordt in dat geval de toekomstige schade van jeugdigen berekend? Het berekenen van de schade van een minderjarige, vooral het verlies van arbeidsvermogen, blijkt vaak lastig.

Verlies van arbeidsvermogen bij schade van jeugdigen

Voor de schadebegroting voor het verlies van arbeidsvermogen bestaan verschillende varianten. Een voorbeeld is het Persoonlijk Modaal Model, waarbij als uitgangspunt de redelijke verwachting van de hypothetische situatie geldt.

In de literatuur …

Lees verder
letsel bij kinderen

Schade van jeugdigen: Toestemming van de kantonrechter

Wanneer een minderjarige ernstig letsel oploopt, dient voor de beoordeling van de schade aansluiting te worden gezocht bij de bepalingen in het Burgerlijk Wetboek. In het Burgerlijk Wetboek geldt als algemeen uitgangspunt bij schadevergoedingsrecht: vergoeding van de volledige schade.

Concreet berekenen schade van jeugdigen

Schade van jeugdigen dient, net als bij een volwassene, concreet berekend te worden. In geval van een minderjarige is het lastig vast te stellen wat diens concrete schade zal worden. Het verleden biedt immers weinig …

Lees verder

Kort verslag Faro-vliegramp zitting slachtoffers tegen Martinair

Op maandag 13 januari 2014 vond de rechtszitting plaats met betrekking tot de vliegramp van 21 december 1992 te Faro, waarbij 56 mensen om het leven kwamen. Tijdens de zitting waren zowel de slachtoffers van de vliegramp, Martinair en hun advocaten aanwezig.

Onderzoek Horlings

De luchtvaartonderzoeker de heer ing. H. Horlings heeft een uiteenzetting gegeven van zijn analyse uit 2011 over de toedracht van het ongeval. Hij heeft de objectieve datagegevens uit de zwarte doos en de …

Lees verder
letselschade

Rechtszitting slachtoffers Faro tegen Martinair en de Staat

Bij de vliegramp in Portugal op 21 december 1992 kwamen 56 mensen om het leven. De nabestaanden wijzen op nieuw onderzoek door luchtvaartonderzoeker Harry Horlings. Hij stelt na analyse van de zwarte dozen dat de piloten fout op fout hebben gestapeld.

Tot vijf keer toe hadden ze volgens internationale vliegregels de landing moeten afbreken, maar deden ze dat niet, meent Horlings.

Bewust roekeloos handelen van de piloten

Maandag 13 januari 2014 en maandag 20 januari 2014 zullen bij de rechtbank Amsterdam en de …

Lees verder
letselschade advocaat

Niet Aangeboren Hersenletsel en letselschade

Dit artikel geschreven door Jan Willem Koeleman († 2017) van Utrecht Letselschade Advies en is verschenen in de nieuwsbrief van Professionals in NAH.

Het leven is soms niet eerlijk. Een ongeval zit in een klein hoekje. Een moment van onoplettendheid kan enorme gevolgen hebben. Een automobilist die zijn aandacht er even niet bij heeft of een stoeptegel die los ligt. Met het toegenomen gebruik van social media in het verkeer, nemen de risico’s in het dagelijks leven alleen …

Lees verder