letselschade

Productaansprakelijkheid voor medische hulpmiddelen

Heupprotheses, PIP-Implantaten, Implanon-staafjes en bekkenbodemmatjes zijn enkele voorbeelden van medische hulpmiddelen die een gebrek kunnen vertonen en letselschade kunnen veroorzaken.

Van een gebrekkig product is sprake als het niet doet wat men er van mag verwachten.  Zo mag een borstimplantaat bijvoorbeeld niet gaan lekken.

Wie is productaansprakelijk voor medische hulpmiddelen?

Moet degene die het product heeft gemaakt of degene die het product aan het ziekenhuis heeft geleverd worden aangesproken? Of is het ziekenhuis waar het gebrekkige product …

Lees verder
letselschade

Wat is contante waarde?

De contante waarde is het bedrag dat een aansprakelijke partij op een bepaald moment aan het slachtoffer moet betalen, zodat het slachtoffer uit dat bedrag zowel de geleden als de toekomstige schade kan betalen.
Het bepaalde moment wordt ook wel de kapitalisatiedatum genoemd. De geleden schade is voor deze datum, de toekomstige schade is erna.

Belastingschade

Het slachtoffer moet de contante waarde aangeven (in box 3) bij de Belastingdienst. De contante waarde is dus exclusief de belastingschade. Zou het …

Lees verder
letselschade

Letselschade bij amputatie of dwarslaesie

Traumatische amputaties en dwarslaesies zijn zeldzaam, maar de impact van het letsel voor de slachtoffers is groot.

Utrecht Letselschade Advies volgt met regelmaat medische cursussen, ook op het gebied van amputaties en dwarslaesies. Door deze cursussen en onze ervaring in het vak weten wij waar de praktische aspecten liggen in het kader van de schaderegelingen bij letselschade bij amputatie of dwarslaesie. Hierbij valt te denken aan: de verwachte mate van ziekteverzuim, aanpassingen in de werkomgeving en …

Lees verder
letselschade

Adviesrecht voor slachtoffers in strafzaken

Op 8 maart 2014 is bekend gemaakt dat er een wetsvoorstel ter goedkeuring naar de Raad van State is gestuurd waarin het spreekrecht voor slachtoffers van ernstige misdrijven wordt aangevuld. Als het voorstel wordt goedgekeurd dan kunnen slachtoffers een advies uitbrengen (adviesrecht) aan de rechter met betrekking tot de schuld van de verdachte en de strafomvang.

Huidige spreekrecht

Op 1 januari 2005 is het spreekrecht ingevoerd. Slachtoffers van ernstige misdrijven mogen sindsdien op de zitting een verklaring …

Lees verder
letselschade

Mediation in letselschadezaken

Het grootste deel van de letselschadezaken verloopt in goed overleg tussen de verzekeraar en de belangenbehartiger. Een enkele keer komt het voor dat er een conflict ontstaat, waardoor de onderhandeling over de schadevergoeding kan vastlopen. Vroeger was de enige mogelijkheid de gang naar de rechter. Tegenwoordig is dat door alternatieve geschillenbeslechting, bijvoorbeeld in de vorm van mediation, niet meer het enige middel.

Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. In tegenstelling tot de formele procedure …

Lees verder