U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Brandwonden door de zonnebank: beautycenter aansprakelijk?

Wie heeft er in de winter geen behoefte aan vitamine D? Om die reden, of enkel en alleen voor een bruin kleurtje, gaan veel Nederlanders in de winter onder de zonnebank. Toch doet een zonnebank niet altijd goed. Zo blijkt dat we niet alleen op moeten passen voor huidkanker, maar ook voor brandwonden.

Tweedegraads verbrand door zonnebank

Een vrouw die 15 minuten onder de zonnebank ging bij een beautycenter, blijkt bij thuiskomst ernstige pijnklachten te hebben over het hele lichaam.

Door de pijnklachten en de blaren die zich op de huid hebben gevormd, is de vrouw door de brandweer uit huis gehaald en naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Vu Medisch Centrum gebracht. De huid van de vrouw is rood, pijnlijk en er vormen zich blaren op de huid. De vrouw wordt al snel overgeplaatst naar het Brandwondencentrum te Beverwijk en ligt daar ruim twee weken op de afdeling Intensive Care. Ruim 59% van het huidoppervlakte van de vrouw is oppervlakkig en tweedegraads verbrand.

Het beautycenter laat de zonnebank onderzoeken. Zonnebanken mogen niet meer straling afgeven dan 0,3 W/m2. Uit de meting door een extern bedrijf, blijkt dat de zonnebank voldoet aan de norm. Daarnaast komt uit het onderzoek dat de zonnebank is uitgevoerd volgens de geldige veiligheidseisen.

Causaal verband brandwonden en 15 minuten zonnebank

De vrouw eist dat alle schade die zij heeft geleden wordt vergoed door het beautycenter. Het staat vast dat de vrouw ernstig letsel heeft geleden en dat de gevolgen daarvan groot zijn. Om het beautycenter aansprakelijk te stellen, moet vast komen te staan dat de schade die de vrouw heeft geleden is ontstaan doordat zij in het beautycenter 15 minuten onder de zonnebank heeft gelegen. Er moet dus een causaal verband bestaan tussen de brandwonden en de 15 minuten onder de zonnebank.

De vrouw acht het causaal verband aanwezig; de vrouw acht het tijdsverloop en op de aard van het letsel doorslaggevend. De klachten ontstonden na het bezoek aan de zonnebank. Daarnaast hebben haar artsen aangegeven dat de brandwonden ontstaan kunnen zijn door Uv-straling.

Conclusie rechtbank

Het onderzoek naar de zonnebank wijst uit dat de straling niet voldoende is om het letsel van de vrouw veroorzaakt te kunnen hebben. De zonnebank bleek veilig en voldeed aan de normen. De vrouw heeft het onderzoek niet betwist.

Uitgaande van bovenstaande feiten, komt de rechtbank tot de conclusie dat de oorzaak van het letsel van de vrouw niet is vast komen te staan. Evenmin is van een onjuiste bediening gebleken. Niet is gebleken dat de dosis straling van de zonnebank een rol heeft gespeeld in het letsel van de vrouw.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op