PTSS beroepsziekte bij brandweer

Als lid van een brandweerteam krijgt u te maken met ernstige situaties. Confrontaties met de gruwelijke situaties waar slachtoffers zich in bevinden en ook de angstige momenten die u zelf beleeft, kunnen u lang achtervolgen. Om uw gezondheid te bewaken is het belangrijk deze ervaringen goed te verwerken.

Trauma’s bij de brandweer

Deze ernstige ervaringen (trauma’s) kunnen zorgen voor allerlei klachten. Deze klachten kunnen een grote invloed hebben op uw dagelijks leven.

Natuurlijk worden niet …

Lees verder

Letselschade bij voorbijganger: is de verhuizer aansprakelijk?

Een man loopt samen met zijn echtgenote over het voetpad in de binnenstad van Amsterdam. Op enig moment passeren zij een huis waar men bezig is met een verhuizing. Een van de verhuizers laat vanaf het dakterras een aantal isolatieplaten naar beneden vallen. De andere verhuizer die beneden op het voetpad stond, diende deze platen op te vangen. De platen waren circa 1 x 1,5 meter hoog.

Het ongeval

De verhuizer die op het voetpad stond en …

Lees verder

Pizzakoerier rijdt tegen betonblok: gemeente deels aansprakelijk

Maaltijdbezorgers schieten op scooters of e-bikes door de stad. Dit levert soms gevaarlijke situaties op, zowel voor de koerier als voor diens omgeving. In dit artikel behandelen we de uitspraak van de rechter in een zaak van een pizzabezorger tegen de Gemeente Amsterdam.

Maaltijdbezorger botst met betonblok

Een pizzakoerier op een bromfiets in Amsterdam onderweg naar een adres om een bestelling af te leveren. De pizzakoerier moet bij een woning zijn waarbij de rechter weghelft van de …

Lees verder
Varkensrug

Vallen over een varkensrug: is de gemeente aansprakelijk?

Een varkensrug (of biggenrug) is een halfronde betonnen afscheiding, die bijvoorbeeld tussen parkeerplaatsen wordt geplaatst om te voorkomen dat een voertuig te ver doorrijdt op een parkeerplaats. Ondanks dat een varkensrug verkeer in toom houdt, komt het regelmatig voor dat voetgangers erover vallen. 

Als je over een varkensrug valt, is de eigenaar van die varkensrug dan aansprakelijk? Die vraag wordt vaak gesteld. Dit stond centraal in een zaak waarin het Gerechtshof Den Bosch uitspraak heeft gedaan. …

Lees verder

Minderjarige valt van paard: wie is aansprakelijk?

Drie jonge kinderen gingen op een middag paardrijden. Met de moeder van twee van de kinderen had de eigenaar van de paarden eerder de afspraak gemaakt dat deze kinderen zijn paarden mochten verzorgen en berijden. Hier werd wel een aantal voorwaarden aan verbonden: zo mochten de kinderen niet gaan rijden zonder toestemming van de eigenaar.

Op de middag van het ongeval heeft de eigenaar vooraf telefonisch toestemming gegeven aan de twee kinderen om te gaan rijden. …

Lees verder

Struikelen en iemand meenemen in je val is niet onrechtmatig

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft  uitspraak gedaan in een zaak waarin het ging om de vraag of het iemand meenemen in je val na struikelen als onrechtmatige daad kan worden geclassificeerd.

Feiten en omstandigheden

Een aantal vrienden was op een zomeravond bij het slachtoffer in de tuin om gezellig wat te drinken. Bij de tuin was een aangrenzend binnenzwembad en een terras dat gelegen was boven het zwembad. Het terras was via een trap in de …

Lees verder

Hond bijt andere hond: aansprakelijkheid en schadevergoeding 

Op een koude decemberdag wordt een hond genaamd Ross, een Amerikaanse stafford, uitgelaten door zijn eigenaar. Op hetzelfde moment worden er ook twee andere honden uitgelaten door een vrouw in dezelfde woonplaats.

Eén van die honden is Gijs, de teckel van haar kind. Tijdens het uitlaten hebben Ross en Gijs fysiek contact, wat resulteert in ernstige verwondingen voor Gijs. Helaas blijkt bij de dierenarts dat Gijs door zijn verwondingen is overleden. 

De eigenares van de doodgebeten hond …

Lees verder

Zorgplicht van de werkgever voor de veiligheid van een machine

Om het geheugen op te frissen: een uitspraak van de Hoge Raad uit 2005 over een arbeidsongeval met een inpakmachine.

Casus

De eiser was als productiemedewerker in dienst bij een vleesgroothandel. In de uitoefening van zijn werkzaamheden met een inpakmachine (een Multivac-machine) is hem een ongeval overkomen.

Het slachtoffer wilde een storing van de machine oplossen en heeft hiervoor met zijn hand, in een richel achter de ingang van de folie, hard geduwd. Zijn hand bevond zich hierdoor …

Lees verder

Zwembadbeheerder aansprakelijk voor dwarslaesie na onjuist gebruik glijbaan

Een jongen van 16 jaar oud gaat op 28 juni 2011 naar een buitenzwembad om te zwemmen. Die dag is de jongen zittend op zijn knieën van de familieglijbaan gegaan en hierbij zeer ernstig gewond geraakt. De jongen is met zijn hoofd terecht gekomen op de bodem van het zwembad.

Als gevolg van het ongeval heeft de jongen een dwarslaesie opgelopen vanaf borsthoogte.

Aansprakelijkheid

In deze zaak staat de vraag centraal wie aansprakelijk is voor de letselschade van …

Lees verder
goed hulpverlenerschap

Zorgverleners hebben een rol in de correcte financiële afwikkeling van schade na medische fout

Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, beslissing openbaar uitgesproken op 4 juli 2017

De casus

Op 16 mei 2014 heeft een mevrouw een operatie ondergaan aan haar voet. De operatie is uitgevoerd door twee orthopedisch chirurgen. Tijdens de operatie werd gebruik gemaakt van een oscillerende elektrische zaag.

Op enig moment heeft een van de twee chirurgen de zaak op het linker bovenbeen van de vrouw gelegd. In verband met een technisch mankement is de zaag oververhit geraakt en is …

Lees verder