U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade door bekkenbodemmatjes

Een verzakking is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. De mogelijkheid bestaat om operatief de problemen te verhelpen en het bekkengebied te versterken.

Naast een traditionele ingreep wordt in sommige gevallen een implantaat geadviseerd, ook wel bekkenbodemmatje genoemd. Het betreft een zogenaamd meshproduct, een open geweven gaas van kunststof.

Bekkenbodemmatjes

Na het aanbrengen van een bekkenbodemmatje is de kans op ernstige complicaties aanwezig.

Inmiddels is gebleken dat in België en Nederland ruim 400 vrouwen het slachtoffer zijn geworden van letselschade door bekkenbodemmatjes, waarbij zich ernstige complicaties hebben voorgedaan.

Deze complicaties leiden in veel gevallen tot ziekenhuisopname om de complicaties te behandelen of om te trachten het matje operatief te verwijderen.

Een bekkenbodemmatje is echter een permanent implantaat en valt vrijwel nooit volledig te verwijderen.

Media-aandacht

Zowel het TV programma Zembla als TROS Radar hebben inmiddels aandacht besteed aan de problemen na het implanteren van bekkenbodemmatjes. De 1e uitzending op 3 december 2012 heeft bij de Inspectie voor Gezondheidszorg een lawine aan (nieuwe) meldingen en klachten naar aanleiding van de Prolift posterior Mesh tot gevolg gehad.

Inspectie voor gezondheidszorg

Naar aanleiding van diverse meldingen is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)  een onderzoek ingesteld.

Met het onderzoek wil de Inspectie nagaan of de gemelde complicaties aanleiding geven tot het uit de handel halen van de transvaginale meshproducten, het verbieden van de toepassing of het treffen van andere maatregelen.

Rapport Bekkenbodemmatjes

Op 1 juli 2013 heeft de Inspectie voor de gezondheidszorg een rapport uitgebracht.  Gebleken is dat de complicaties die vrouwen ondervinden vaak zeer ernstig zijn. De Inspectie adviseert dat mesh terughoudend toegepast moet worden. Eerst moet gekeken worden of andere behandelingen mogelijk zijn.

Steunpunt slachtoffers

Voor slachtoffers van de toepassing van de kunststof implantaten in het bekkenbodemgebied is een steunpunt opgericht. Zie voor aanvullende informatie  www.meshedup.eu .

Kosten letselschade advocaat

Indien u verzekerd bent voor rechtsbijstand is er een mogelijkheid dat de verzekeraar de advocaatkosten voldoet. U hebt namelijk het (grond)recht om zelf uw advocaat te kiezen.

Bent u ontevreden over de manier waarop u wordt bijgestaan? Utrecht Letselschade Advies kan ook een second opinion in uw zaak geven. Neem hierover gerust contact met ons op.

Indien u de advocaatkosten niet kunt betalen, kan u in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp. De advocaat vraagt voor u een toevoeging aan waarna de Raad voor Rechtsbijstand de advocaatkosten voldoet. U hoeft alleen een eigen bijdrage te betalen.

Kosten van andere instanties (zoals de rechtbank, deurwaarder, medische informatie van artsen) worden niet door de Raad voor Rechtsbijstand betaald. De advocaat zal u hierover informeren.

Voor nadere informatie verwijzen wij u naar de website van de Raad voor Rechtsbijstand: www.rvr.org.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op