Dutchbatters stellen Defensie aansprakelijk voor trauma’s Bosnische vredesmissie

Onlangs hebben ruim tweehonderd Dutchbat-veteranen gezamenlijk een schadeclaim ingediend. Zij eisen een schadevergoeding van € 22.000 per persoon van de Nederlandse staat voor de trauma’s die ze hebben opgelopen tijdens de vredesmissie in de Bosnische enclave Srebrenica.

Achtergrondinfo

Dutchbat III, een geselecteerde groep Nederlandse VN-militairen, kreeg in 1995 de opdracht om de inwoners van de Bosnische enclave Srebrenica te beschermen.

Op 11 juli 1995 ging het mis: de stad werd overgenomen door Servische troepen, onder leiding van de …

Lees verder

Uitgestapte bestuurder aangereden op de snelweg: 50% schadevergoeding

Onlangs heeft de rechtbank Zeeland West-Brabant uitspraak gedaan in een zaak waarbij een op de snelweg uitgestapte bestuurder van een auto wordt aangereden door een andere auto en ernstig letsel opliep.

Het ongeval

Een automobilist had zijn auto op een wisselbaan tot stilstand gebracht omdat hij een lekke band had. De wisselbaan betrof de meest rechtse rijstrook van drie rijstroken en lag in het verlengde van de vluchtstrook. Ter hoogte van waar de bestuurder tot stilstand gekomen …

Lees verder

Gedragscode Behandeling Letselschade: naleving verzekeraars

Onlangs bracht EenVandaag in een publicatie naar buiten dat de opstelling van verzekeraars in letselschadezaken verhardt. Dat is gebleken uit een rondgang onder tientallen letselschadeadvocaten en kantoren die aangesloten zijn bij de vakvereniging Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP).

Rondgang

De bevraagde advocaten waren vrijwel unaniem van mening dat verzekeraars tegenwoordig meer claims afwijzen. Ook zouden verzekeraars de afwikkeling van dossiers voor zich uit schuiven.

Volgens een van hen is dat het gevolg van reorganisaties die de afgelopen …

Lees verder

Pizzakoerier rijdt tegen betonblok: gemeente deels aansprakelijk

Rechtbank Amsterdam 2 maart 2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:1475, Vz/gemeente Amsterdam en Verzekeringsbedrijf Groot Amsterdam NV.

Op 22 april 2015 is een pizzakoerier op een bromfiets in Amsterdam onderweg naar een adres om een bestelling af te leveren. De pizzakoerier moet bij een woning zijn waarbij de rechter weghelft van de straat is opgebroken. Om toch zijn weg te kunnen vervolgen, besluit de pizzakoerier om over de linker weghelft te rijden met een snelheid van 45 km/uur.

Op dat …

Lees verder

Hersenschudding: oorzaak, gevolgen en herstel

U hebt er vast weleens van gehoord: een hersenschudding. Het kan heel goed zijn dat iemand in uw omgeving er last van heeft (gehad), of dat u zelf ooit slachtoffer van traumatisch hersenletsel bent geweest. Het komt namelijk nogal eens voor in de praktijk.

Traumatisch hersenletsel

Een hersenschudding wordt ook wel licht traumatisch hersenletsel (LTHS) genoemd. Dit letsel is het gevolg van een klap of stoot tegen het hoofd, waarbij de hersenen (voor korte tijd) door elkaar …

Lees verder

Twee ton smartengeldvergoeding na medische fout

Rechtbank Rotterdam 21 maart 2017, ECL:NL:RBROT:2017:2139

Onlangs heeft de rechter een smartengeldvergoeding van twee ton toegekend na een medische fout.

Medische fout

Op 10 augustus 2007 is er bij een vrouw een CT-scan gemaakt waarbij met toeval een RIP (Ruimte Innemend Proces) aan de rechternier is ontdekt. Dit is een hoeveelheid abnormaal weefsel en/of vocht.

Na deze ontdekking is mevrouw onder behandeling gekomen bij een uroloog van het Weel-Bethesda Ziekenhuis. De uroloog heeft een afwachtend beleid gevoerd waarbij er …

Lees verder

CBS: Aantal verkeersdoden weer gestegen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht begin deze maand het bericht naar buiten dat in 2016 wederom meer doden in het verkeer zijn gevallen dan het jaar ervoor. In 2016 kwamen 629 mensen om in het verkeer. In 2015 waren dat er 621. Nadat er sinds 1972 een daling in het aantal verkeersdoden was, stijgt het aantal verkeersdoden sinds 2014 weer.

Van de 629 slachtoffers was het grootste gedeelte een inzittende van een personenauto …

Lees verder

Nieuw project rondom informatievoorziening hersenletsel

Wist u dat er jaarlijks ongeveer 140.000 mensen te maken krijgen met een vorm van hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, ongeluk, tumor of hartstilstand?

En wist u dat er in Nederland 650.000 mensen leven die beperkingen ervaren als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel?

Traumatische gebeurtenis

Veel mensen zijn niet bekend met deze cijfers en schrikken als ze deze cijfers horen. Dat er jaarlijks zoveel mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel bijkomen (NAH). En dat het vaak …

Lees verder

No cure, no pay niet populair bij letselschadeadvocaten

Letselschadeadvocaten wagen zich volgens deskundigen in de meeste gevallen niet aan een no cure, no pay-overeenkomst. Dat blijkt uit een rondgang van het FD bij verschillende letselschadeadvocaten.

Een no cure, no pay-overeenkomst houdt in dat een advocaat bij een overwinning een hoger uurtarief mag vragen, maar bij een verlies niets krijgt. Bij een positief resultaat mag het uurtarief verhoogd worden met maximaal 100%. Voor het honorarium geldt een maximum van 25% van het behaalde resultaat.

Experiment

Eerder was …

Lees verder

Verjaring van een voorbehoud in een vaststellingsovereenkomst

Hoge Raad 23 december 2016, ECLI:NL:HR:2016:2988

Onlangs heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan omtrent de verjaring van een voorbehoud in een vaststellingsovereenkomst met een verzekeraar. De vraag was op welk moment de 20-jaarstermijn ingaat.

Het ongeval

In 1980 raakt een dan 19-jarig slachtoffer betrokken bij een ongeval waarbij hij letsel aan zijn knie oploopt. De aansprakelijkheid wordt erkend door NBM en in 1985 komt het slachtoffer met de verzekeraar tot een minnelijke schaderegeling waarbij een vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld.

De …

Lees verder