Hersenschudding: oorzaak, gevolgen en herstel

U hebt er vast weleens van gehoord: een hersenschudding. Het kan heel goed zijn dat iemand in uw omgeving er last van heeft (gehad), of dat u zelf ooit slachtoffer van traumatisch hersenletsel bent geweest. Het komt namelijk nogal eens voor in de praktijk.

Traumatisch hersenletsel

Een hersenschudding wordt ook wel licht traumatisch hersenletsel (LTHS) genoemd. Dit letsel is het gevolg van een klap of stoot tegen het hoofd, waarbij de hersenen (voor korte tijd) door elkaar …

Lees verder

Twee ton smartengeldvergoeding na medische fout

Rechtbank Rotterdam 21 maart 2017, ECL:NL:RBROT:2017:2139

Onlangs heeft de rechter een smartengeldvergoeding van twee ton toegekend na een medische fout.

Medische fout

Op 10 augustus 2007 is er bij een vrouw een CT-scan gemaakt waarbij met toeval een RIP (Ruimte Innemend Proces) aan de rechternier is ontdekt. Dit is een hoeveelheid abnormaal weefsel en/of vocht.

Na deze ontdekking is mevrouw onder behandeling gekomen bij een uroloog van het Weel-Bethesda Ziekenhuis. De uroloog heeft een afwachtend beleid gevoerd waarbij er …

Lees verder

CBS: Aantal verkeersdoden weer gestegen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht begin deze maand het bericht naar buiten dat in 2016 wederom meer doden in het verkeer zijn gevallen dan het jaar ervoor. In 2016 kwamen 629 mensen om in het verkeer. In 2015 waren dat er 621. Nadat er sinds 1972 een daling in het aantal verkeersdoden was, stijgt het aantal verkeersdoden sinds 2014 weer.

Van de 629 slachtoffers was het grootste gedeelte een inzittende van een personenauto …

Lees verder

Nieuw project rondom informatievoorziening hersenletsel

Wist u dat er jaarlijks ongeveer 140.000 mensen te maken krijgen met een vorm van hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, ongeluk, tumor of hartstilstand?

En wist u dat er in Nederland 650.000 mensen leven die beperkingen ervaren als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel?

Traumatische gebeurtenis

Veel mensen zijn niet bekend met deze cijfers en schrikken als ze deze cijfers horen. Dat er jaarlijks zoveel mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel bijkomen (NAH). En dat het vaak …

Lees verder

No cure, no pay niet populair bij letselschadeadvocaten

Letselschadeadvocaten wagen zich volgens deskundigen in de meeste gevallen niet aan een no cure, no pay-overeenkomst. Dat blijkt uit een rondgang van het FD bij verschillende letselschadeadvocaten.

Een no cure, no pay-overeenkomst houdt in dat een advocaat bij een overwinning een hoger uurtarief mag vragen, maar bij een verlies niets krijgt. Bij een positief resultaat mag het uurtarief verhoogd worden met maximaal 100%. Voor het honorarium geldt een maximum van 25% van het behaalde resultaat.

Experiment

Eerder was …

Lees verder

Verjaring van een voorbehoud in een vaststellingsovereenkomst

Hoge Raad 23 december 2016, ECLI:NL:HR:2016:2988

Onlangs heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan omtrent de verjaring van een voorbehoud in een vaststellingsovereenkomst met een verzekeraar. De vraag was op welk moment de 20-jaarstermijn ingaat.

Het ongeval

In 1980 raakt een dan 19-jarig slachtoffer betrokken bij een ongeval waarbij hij letsel aan zijn knie oploopt. De aansprakelijkheid wordt erkend door NBM en in 1985 komt het slachtoffer met de verzekeraar tot een minnelijke schaderegeling waarbij een vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld.

De …

Lees verder

Zorgverzekeraars

Privédetective ingehuurd door zorgverzekeraar; mag dat?

Het komt nogal eens voor dat mensen frauderen als het gaat om vergoedingen door zorgverzekeraars. Wanneer een zorgverzekeraar een vermoeden heeft van fraude is een aantal stappen mogelijk. Een van deze stappen is het inhuren van een privédetective.

Hoe ver mogen zorgverzekeraars eigenlijk gaan in hun fraudeonderzoek? Zijn zij volgens de Nederlandse wet bevoegd om een privédetective in te huren, bijvoorbeeld om na te gaan of je echt ziek bent?

Regelgeving controle en administratie zorgverzekeraars

Sinds 1 januari 2016 …

Lees verder

Misstap door werknemer: werkgever aansprakelijk voor schade

Een werknemer van een bepaald bedrijf moet dagelijks de stand van een watermeter voor de fabriek waar hij werkt opnemen. De watermeter bevindt zich in een betonnen put van 62 centimeter diep. De put heeft daarnaast aan de buitenzijde een opstaande rand van ongeveer 15 centimeter. De put is afgedekt met een metalen deksel.

Om in de put te kunnen stappen, moet de deksel opgetild worden en overeind worden gezet. De put heeft geen treden of …

Lees verder
Manegehouders Letselschade

Aansprakelijkheid manegehouders voor val van paard

Paardrijden is voor velen een geliefde sport en vorm van ontspanning. Dat er risico’s vastkleven aan paardrijden is een welbekend feit. Maar in hoeverre speelt die bekendheid met en de aanvaarding van die risico’s een rol wanneer je tijdens een paardrijles van het paard valt en de eigenaar of bedrijfsmatig gebruiker van het paard wil aanspreken voor jouw schade? Over die vraag deed de rechtbank Zeeland-West-Brabant kortgeleden uitspraak.

De situatie

Tijdens een paardrijles op een manege valt een …

Lees verder

Arbeidsongeval met bedrijfsladder: werkgever aansprakelijk

Onlangs heeft de kantonrechter een beschikking uitgesproken in een deelgeschil met betrekking tot een arbeidsongeval.

Het arbeidsongeval

De werknemer werkt sinds september 2010 bij Schilders- & Afwerkingsbedrijf De Ruit B.V. als schilder. In februari 2011 is de man bij een particuliere klant een wand aan het behangen. Hij gebruikt hiervoor een ladder van zijn werkgever. Helaas komt de werknemer ten val waarbij hij letsel oploopt aan zijn linkerpols.

Driemaal geen reactie

Enkele jaren later, in december 2014, stelt de …

Lees verder